Jean-Jacques Goldman

За другите
User avatar
Lisa-Loup
Posts: 535
Joined: Mon Sep 16, 2013 11:45 am

Jean-Jacques Goldman

Post by Lisa-Loup » Thu Nov 17, 2016 12:05 am

Аз пък ще взема да отворя отделна темичка :)

Откакто се заговорихме за него, позасилих слушането на неговите песни. Ей ви на едно поздравче (а за мен - с един куршум, два заека ;) )


Тони
Posts: 303
Joined: Thu Sep 19, 2013 7:41 pm

Re: Jean-Jacques Goldman

Post by Тони » Fri Nov 18, 2016 6:46 am

А, извинявай, но едното никакъв заек не е, а направо голяма бяла птица, не лебед :mrgreen:
Твърдо съм за оригиналаЕто и една от любимите ми, много известна във Франция, но май там самоИ още 3 от най-добрите му песни - тези за жени :)

- ma préférée

Ето неговите думи за тези песни: "Je suis beaucoup touché par ces femmes qui rêvent. Je ne dis pas qu'elles me plaisent forcément, mais ce sont des personnages qui me touchent, surtout le côté "je vivrai plus tard".

User avatar
Ioana_2003
Posts: 153
Joined: Tue Dec 29, 2015 8:42 pm

Re: Jean-Jacques Goldman

Post by Ioana_2003 » Sun Nov 27, 2016 7:30 pm

Чух някои негови песни в негово изпълнение, но нещо не можа да ме грабне. За мен лично той е по-добър в писането на песни, отколкото в пеенето им. Аз ценя най-много емоцията, която се предава в самото изпълнение на една песен. А Милен може точно това. Талантът ѝ е в емоционалността, а не толкова в пеенето, защото пеенето май много не го може :oops: Дано не ме нападнете след този мой коментар :mrgreen:
Иначе сега съм на тема Alizee и в частност албумите ѝ, които са на писани от Милен и Лоран. Радвам се и на новите албуми на Селин Дион и на Стинг. :D

User avatar
Lisa-Loup
Posts: 535
Joined: Mon Sep 16, 2013 11:45 am

Re: Jean-Jacques Goldman

Post by Lisa-Loup » Mon Nov 28, 2016 11:33 am

Ioana_2003 wrote: Талантът ѝ е в емоционалността, а не толкова в пеенето, защото пеенето май много не го може :oops: Дано не ме нападнете след този мой коментар :mrgreen:
Може би ще те изненадам, но съм съгласна с теб. Не, че я харесва по-малко заради това, но за мен един артист е много повече от певчески умения (поради тази причина никога повече няма да отида на концерт на Ищар, но това е друга тема).

Милен е известна с това, че всичките й концерти, които излизат на дискове, са стабилно редактирани с помощта на оригиналните версии на песните (а може би и не само нейните, знам ли), затова и е толкова безценно да идеш на неин концерт [g094.gif] Въпреки, че на последните две турнета има значително подобрение в това отношение, което съм го чувала и от други, така че едва ли само на мен ми се струва.

User avatar
Ioana_2003
Posts: 153
Joined: Tue Dec 29, 2015 8:42 pm

Re: Jean-Jacques Goldman

Post by Ioana_2003 » Mon Nov 28, 2016 2:16 pm

Да, с нетърпение очаквам да отида за първи път на неин концерт. Мечта ми е. Но стига толкова за Милен, че не е тук мястото за нея.

Относно Jean-Jacques Goldman, гледах скоро интервю със Селин Дион, в което тя казваше, че песента Encore un soir е писана от него (допада ми определено). Разбрах и, че тя има цял албум написан от него. Засега познавам само най-новия ѝ френски албум, който ми харесва и си го въртя в колата.

Тони
Posts: 303
Joined: Thu Sep 19, 2013 7:41 pm

Re: Jean-Jacques Goldman

Post by Тони » Mon Nov 28, 2016 6:27 pm

А-а-а, ша ма 'звиняате, аз съм най-дъртия тука, ама селинката е певица за жениците от баба ми нагоре. Плътен, школуван глас, да, но това е всичко. Ако искам глас, си пускам Мария Калас или Монсерат Кабалие.
ЖЖГ е написал не само първия ѝ албум, (точно първия - не) а няколко албума, или още по-точно - написал е най-добрите ѝ песни. Но тя нали пее почти само във Вегас, та трябва и нещо за ония каубойци там, песните на ЖЖГ не могат да се преведат винаги добре на англ.
Голдман е преди всичко композитор и поет, а за предаване на емоции - няма равен. Текстовете му ме карат да го сравнявам с Висоцки, е не чак, но...
Препоръчвам ви да видите някои от линковете, които съм пуснал по-горе, концертните особено.
Никога не съм му бил особен фен, но не мога да си кривя душата - велик е.
Ето ви един текст, който е по-добър от всичко накуп писано от оня другия евреин Цимерман, дето му дадоха нобеловата награда тая година :

J'ai une tendresse particulière
Pour ces filles qui n'ont pas d'manières
Les hospitalières, les dociles
Vous les appelez les filles faciles

Celles qui marchandent pas leur corps
Ni pour des mots ni pour de l'or
Pour qui faut pas tout un débat
Ni pour leur haut ni pour leur bas

Pour quelques notes de guitare
Elles dormiront un peu plus tard
Elles disent que les matins, c'est bien
Elles disent qu'à deux, c'est encore mieux

Les inespérées, les timides
Celles qui comprennent sans qu'on leur dise
Pour qui ne suffit qu'un regard
Pour que tout s'allume en un soir

Petite chanson d'reconnaissance
Pour ces stars d'mon adolescence
Je n'en ai oublié aucune
Chères et précieuses une à une

Celles qui m'ont trouvé consommable
Avant que j'sois dans les hit-parades
Dans les bals ou les MJC
Comme au plus haut des colisées

Celles qui n'échangent pas leur plaisir
Pour ce qu'on pense ou c'qu'on va dire
Qui disent OK pour les enfers
Contre un peu d'paradis sur terre

Des p'tits moments piqués en fraude
Comme un automne aux pays chauds
Plein du goût des baisers volés
Toujours un p'tit peu plus sucrés

Sans qu'on en parle ou qu'on y pense
Sans après promis ni juré
ça n'a pas la moindre importance
Quand c'est l'amour qu'on aime aimer

Ce soir, je veux leur rendre hommage
Ce sera la seconde fois
Qu'elles sachent qu'il m'est dommage
De ne le faire que par la voix

Тони
Posts: 303
Joined: Thu Sep 19, 2013 7:41 pm

Re: Jean-Jacques Goldman

Post by Тони » Mon Nov 28, 2016 6:36 pm

Даже според мен Леонард Коен повече заслужаваше нобеловата от Цимерман.

User avatar
Ioana_2003
Posts: 153
Joined: Tue Dec 29, 2015 8:42 pm

Re: Jean-Jacques Goldman

Post by Ioana_2003 » Mon Nov 28, 2016 7:02 pm

Ами аз нищо не разбирам от френски, така че си слушам само мелодийки и си припявам някакви щуротии в колата от време на време. :lol:
А за Монсерат Кабалие (или Кабайе, не знам как точно се произнася) мога да кажа, че чух скоро една нейна песен с Фреди Меркюри, която е доста стара, но гласа на тази жена направо ме смая... Това е направо тежка артилерия, Тони. :lol: Тук сега говорим за простосмъртни хора, не за нечовешки таланти.

Харесвам и Ленард Коен, но честно да си призная на сватбата ми за първия ни танц избрах негова песен, но в изпълнение на The civil wars. Все пак този вариант беше по-удачен за такъв момент. Песента е Dance me to the end of love. [g094.gif] Любима ми е. [g094.gif] Наскоро попаднах и на пиано версия на тази песен и адски много ми хареса интерпретацията.
А ето я и нея:


Тони
Posts: 303
Joined: Thu Sep 19, 2013 7:41 pm

Re: Jean-Jacques Goldman

Post by Тони » Mon Nov 28, 2016 8:23 pm

Нали и аз това казвам. Коен харесвам повече от Боб Дилън, и като композитор, и като поет, но наградата я дадоха на Дилън/Цимерман.
За муикалния талант на евреите нямам никакво съмнение - най-големите са. Мисля си, че това идва от народната им традиция. И те имат неравноделен такт 3/4 като в българския фолклор. И то по-отдавна :)
Но за ЖЖГ ставаше дума, че е много добър поет. Голяма загуба е ако не разбираш текстовете му. Както и тези на Дилън и Коен.

User avatar
Ioana_2003
Posts: 153
Joined: Tue Dec 29, 2015 8:42 pm

Re: Jean-Jacques Goldman

Post by Ioana_2003 » Mon Nov 28, 2016 8:38 pm

Да, напълно осъзнавам какво губя, но... какво да се прави, не мога да изуча всички езици на света. :D Удавих се едно хубавичко в немския, ядосах се, че поради смотаната му граматика трябва 5 минути преди да кажа нещо да помисля как да го кажа и след като завърших спрях тотално да го уча. Е, засега се задоволявам само с английския ми и се старая да не го забравя като правя преводи от време на време, но нямам сили и време в момента и за френски.

П.С. Френският ми изглежда доооста трудничък впрочем. Зарибявам се на Duolingo на телефона, но до там съм в момента. :mrgreen:

Post Reply