Размисли по текстовете Миленски

новини, клюки, събития
User avatar
Lisa-Loup
Posts: 535
Joined: Mon Sep 16, 2013 11:45 am

Re: Размисли по текстовете Миленски

Post by Lisa-Loup » Fri Dec 11, 2015 10:46 pm

Ами... може, ама едно са познания по френски, а съвсем друго - познания миленски. Защото едното не гарантира другото :D

И таковата де, мерси ;)

User avatar
Xcat
Posts: 471
Joined: Fri Jan 16, 2015 5:32 pm
Location: София

Re: Размисли по текстовете Миленски

Post by Xcat » Fri Dec 11, 2015 10:49 pm

Ето тук си съвсем права, ама поне годините опит с вселената миленска ти дават немалка преднина. :lol:
Ние, пресните, какво да кажем? Година-две са нищо в това отношение. :P
Je veux savoir où naît le vent
J'ai l'âme inerte en même temps...


Image

Тони
Posts: 306
Joined: Thu Sep 19, 2013 7:41 pm

Re: Размисли по текстовете Миленски

Post by Тони » Thu Dec 17, 2015 9:14 pm

Нещо, което ми стана интересно, може би за вас не толкова, но реших да го споделя. Потвърждение на максимата на Сократ, че човек колкото повече научава, толкова по-неук става. Mylène e причина да се ровя по речници много повече, отколкото навремето (много, много отдавна :) ) когато започвах да уча френски. Прави ми впечатление, че думите които използва в текстовете си, освен че имат много значения - нищо учудващо за френския език - но и тя рядко ги използва в първото им, да кажем най-използваното за съвремието значение. И стиховете са така замислени, че да може да се предположи някаква идея с второто, третото и т.н. значение на дадена дума. Бе малко като библията - толкова три-, четири- и повече смислено, че всеки може да го изтълкува както си иска, в случая с текстовете на Mylène - както е най-близко до личната му емоционалност.
Това моето многословие май е болестно състояние ? :)
Става дума за следния стих в C'est pas moi - Danser sur une grève ...
Grève тук е бряг, брегова ивица, синоним на плаж, но по-общо. На мен първосигнално ми идва значението "стачка" - може би защото медиите само него използват, а морето от информация в момента и неговите проводници направо ни зомбират, налагайки ни само една версия, тълкуване на събитията - тяхното.
Но ми дойде на ум, че да танцуваш върху стачката също има някакъв смисъл, ако под стачка се разбира някакво яростно, бурно събитие, хаос, разбъркване. Нещо като да танцуваш върху вихъра на недоволството.
Доста изсмукано от пръстите, а ?

User avatar
Xcat
Posts: 471
Joined: Fri Jan 16, 2015 5:32 pm
Location: София

Re: Размисли по текстовете Миленски

Post by Xcat » Thu Dec 17, 2015 9:53 pm

Тони wrote:Доста изсмукано от пръстите, а ?
Налага се да се съглася и да се въздържа от по-нататъшен коментар. :mrgreen:
Je veux savoir où naît le vent
J'ai l'âme inerte en même temps...


Image

User avatar
Lisa-Loup
Posts: 535
Joined: Mon Sep 16, 2013 11:45 am

Re: Размисли по текстовете Миленски

Post by Lisa-Loup » Fri Dec 18, 2015 12:46 am

Тони wrote:ако под стачка се разбира някакво яростно, бурно събитие, хаос, разбъркване
Не знам доколко grève съдържа в себе си нещо бурно и яростно, защото ако 'найстото значение на думата съдържа, според мен не е чак толкова невероятно. Но ми харесва сравнението на творчеството й с Библията :idea: И на нея би й харесало.

Тони
Posts: 306
Joined: Thu Sep 19, 2013 7:41 pm

Re: Размисли по текстовете Миленски

Post by Тони » Fri Dec 18, 2015 3:41 pm

Xcat wrote:Налага се да се съглася и да се въздържа от по-нататъшен коментар. :mrgreen:
Дааа... С пълно право :roll:

Тони
Posts: 306
Joined: Thu Sep 19, 2013 7:41 pm

Re: Размисли по текстовете Миленски

Post by Тони » Fri Dec 18, 2015 3:46 pm

Maia wrote:Не знам доколко grève съдържа в себе си нещо бурно и яростно, защото ако 'найстото значение на думата съдържа, според мен не е чак толкова невероятно. Но ми харесва сравнението на творчеството й с Библията :idea: И на нея би й харесало.
Значи, идва от place de Grève - в Париж там се събирали работниците, чакайки някой да ги наеме - безработните с една дума. Но на същия площад след революцията е била гилотината, според мен гилотинирането е доста бурно събитие :)

User avatar
Xcat
Posts: 471
Joined: Fri Jan 16, 2015 5:32 pm
Location: София

Re: Размисли по текстовете Миленски

Post by Xcat » Fri Dec 18, 2015 11:30 pm

Тъй, след месец и половина слушане, най–сетне намерих време да направя (сравнително) кратък разбор на песните в албума с нотка на емоционален (и логично субективен) размисъл.
Първоначално впечатление – шок, придружен с гръм и мълнии:
Моля?! Не знам какво исках, но определено не беше това!
На първо слушане към вече чутите и харесани до степен „любимо“ Interstellaires, Stolen Car и Insodables, от раз добавих C’est pas moi, Pas d’access и общо взето спрях дотам. Не го възприех като албум, не ми хареса като цяло. Почувствах се излъгана и разочарована от собствените си въздушнокулни очаквания от рода на Tu ne le dis pas и Monkey Me, да речем. Фантазии. Или може би не. Зависи откъде го погледнеш. Както и да е, преглътнах първоначалното си огорчение и продължих да слушам, да слушам, да слушам… Още слушам. Слушах толкова пъти, че вече мога с чиста съвест да си позволя да направя настоящия разбор. Ето го и него…
1. Interstellaires
Обещаващо начало на албума, влюбих се от първо слушане. Особено ми хареса фразата:
Voir l'espace, rêver d'un ailleurs
Recommence dans un monde meilleur

Надежда въпреки разочарованието. Много силен в музикално отношение припев. И да, космос, звезди, пътуване – съвсем по моята част. И пак надеждата, че все пак има надежда, si c'était moi pour nos rêves
2. Stolen Car
Веднага я харесах. Отново пътуване, отново бягство. Противно на Тони ( :P ), обожавам преливането на английски към френски текст. Подходът ми хареса още от Crier la vie. Много ми хареса. Смея да твърдя, че тази версия е доста по–добра от оригинала, а гласът миленски един такъв нежен и разтапящ, ммм… Не си я давам. Още си я слушам.
3. À rebours
Отначало бях раздвоена. Едно такова виене, едни извивки, едно чудо, приятен припев и дотам. Обаче с всяко следващо слушане я заобичвам все повече. Както казах вече някъде из темите, много ми е лична, много. Текстът си го тълкувам по един мой си специален начин (както и всички останали, де), но си намирам нещо свое всеки път. Реалността не ни изнася, ангелите си мълчат, керванът си върви… Тук моментално ми направи впечатление това:
La vie ne vaut rien mais
Mais rien ne vaut la vie

Впоследствие разбрах, че е взето… хм… вдъхновено от другаде почти 1:1. Нищо, фразата си струва експлоатирането. Иначе Милен е права – заключени от собствените си страхове, глухонеми по свой (или не толкова) избор, кому са нужни решетки? И в крайна сметка струва ли си или не си струва всъщност (животът)? Туй е въпросът. :D
4. C'est pas moi
И нея харесах отначало. Свежото звучене ми допадна много. Весело, енергично, фънки, ако щеш. Текстът още подлежи на разбор от моя страна и „comme un crayon sans mine” още ми предизвиква съмнения в тълкуването. Животът, и пак животът на дневен ред – да се живее максимално, пълноценно и докрай. Така виждам аз идеята. Между другото, ще ми се да видя песента на сингъл, обаче хем е много подходяща за радио, хем не си я представям в ремиксирани версии, така че…
5. Insondables
Ох, красота, ох, любов. Всичко е добре, когато свършва добре, обаче тук не свършва добре. Все това „обаче“. Обаче пречките, обаче хаоса, „обичам те, обаче“, и бам, безоблачно небе и кървене до смърт. Все пак е красива, много емоционална песен. Обичам я (без „обаче“). :D
6. Love Song
Също ми хареса, много мощна енергия, особено в припева. Пак надежда, предимно за онези, отритнатите, самотните, забравените. Все ми се струва, че нещо избухва (може би в мен) с фразата „Nous séparer du monde…“.
Много, ама много бих се радвала да е втори сингъл, но не би…
7. Pas d'access
Харесвам. Много. Особено куплетите (казах вече). Обожавам гласа й, обожавам звученето. Припевът още ми е монотонен и не ми върви, но като цяло това един от бисерите на албума. Отново темата за бягството, летенето, но някак не от отчаяние, а по–скоро от любознателност, дори авантюризъм. Сякаш някой се опитва да затвори душата в клетка, но вътрешният порив за свобода е по–силен и намира път през (и въпреки) всичко.
8. I Want You To Want Me
По–романтичните души ще ме прощават, но ушите ми кървят от това подобие на песен. Вярно, че е кавър и вярно, че има нотка нежност, нотка отчаяно силна любов, но не мога да я възприема. Не ме докосва, не ми въздейства. Откровено си признавам, че я пропускам в плейлистата. Ако питате мен (не че ме питате :D ), този албум можеше спокойно да мине и без нея. Нямаше да е голяма загуба. :mrgreen:
9. Voie lactée
Още не я разбирам. Текстът ми е непонятен, честно. Обаче припевът е приятен и се усещам, че си го тананикам, без да искам. Все пак си запазвам правото да коментирам допълнително, ако открия нещо ново и за себе си тук.
10. City of Love
Не можа да ме грабне. Ама изобщо. Не одобрявам избора на втори сингъл. Куплетите са скучно изпети (поне за моя слух не предоставят нищо ново), нито виждам някакво особено специално послание в текста като цяло. Стандартна тема, нищо ново, нечувано, невиждано. Припевът е приятен. Отново. Но това е, „приятен“ не го класира като бисер. Все пак чакам клипа, за да видя какви ги е сътворила този път. Съдейки по трейлъра, ще да е нещо интересно (но все пак не одобрявам :D).
11. Un jour ou l'autre
Харесах си фразата:
Des âmes qui renoncent
Des océans qui se mettent à genoux

Отказваш се, предаваш се, но после „tout s'efface…“ Всичко чуто дотук, всичко сторено, всички болки и теглилки, един ден (или друг) ще намерят своето решение. Тук умишлено обърнах хронологията в текста, но така го разбирам смислово в емоционален план. Няма проблем без решение, няма безизходна ситуация. Ключовата дума: пак „надежда“ (взе да се поизтърква вече, ще ме извините :)). Красив край на албума. Много красив.
Толкова красив, че го пускаш отначало. И после пак. И пак.
В заключение: Албумът е добър. Подцених го отначало или му свикнах. Или и двете. Но по-важното е, че Милен продължава да ми носи емоции, докосвайки някакви струни, които всеки път са различни и водят до различни effets secondaires.
(Благодаря за вниманието. [5.gif] )
Je veux savoir où naît le vent
J'ai l'âme inerte en même temps...


Image

Тони
Posts: 306
Joined: Thu Sep 19, 2013 7:41 pm

Re: Размисли по текстовете Миленски

Post by Тони » Sat Dec 19, 2015 7:00 pm

Моля, удоволствието е изцяло наше :)

Post Reply