Какво си мисля, докато гледам...

новини, клюки, събития
User avatar
Xcat
Posts: 471
Joined: Fri Jan 16, 2015 5:32 pm
Location: София

Re: Какво си мисля, докато гледам...

Post by Xcat » Thu Jan 22, 2015 11:58 am

Е, аз по никакъв начин не омаловажавам клипа. Харесвам го и тя много ми харесва там. Символика със сигурност има, но да се търси дълбок замисъл там е (почти) causa perduta. Поне за мен. Затова го приемам такъв, какъвто е, без много изисквания и размисли за художествената му стойност. :)
Je veux savoir où naît le vent
J'ai l'âme inerte en même temps...


Image

Тони
Posts: 309
Joined: Thu Sep 19, 2013 7:41 pm

Re: Какво си мисля, докато гледам...

Post by Тони » Thu Jan 22, 2015 11:26 pm

За Je te rends ton amour категорично не съм съгласен ! Този клип ми е в топ 5, ако не и в топ 3, а за смисъл и символизъм потъвам до степен удавяне в него !
Финала, в който половината от Аз-ът - голата Mylène е просната в локвата кръв и оставя халката - символ на обвързаността - да потъне в нея, докато другата половина на същия Аз излиза от църквата съвсем зряща (в която църква влиза сляпа !) - е, какво значение, какъв символ не може да бъде разбран ? За мен е по-кристално ясно от водата на рилското езеро Сълзата.
Но пък бих се съгласил с твърдението, че разбирането е свързано с житейски опит - личен - и като такова може да бъде различно за различни личности.

За Monkey Me - Xcat може би не знае, че Mylène дълги години (15-20?) е имала една маймунка - капуцин, която е умряла 2011-та (може и да бъркам годината) и е била много привързана към нея. Та целия албум е посветен на тази маймунка, или може би по-скоро на тази част от нас, която заемат близките ни същества, независимо хора или животни. Не напразно още гърците са казали, че със смъртта на всеки наш близък, приятел, познат, умира част от нас, колкото по-близък - толкова по-голяма част. Грижете се за приятелите си, ей ! :)
За тази маймунка се знае повече, отколкото за мъжете в живота на Mylène (личния, не артистичния.) Е, освен за щастливеца Ди Сабатино, може би.
А, като по-млада е имала и един женски орангутан, но не зная подробности за него.

User avatar
Xcat
Posts: 471
Joined: Fri Jan 16, 2015 5:32 pm
Location: София

Re: Какво си мисля, докато гледам...

Post by Xcat » Fri Jan 23, 2015 12:48 am

Тони wrote:Но пък бих се съгласил с твърдението, че разбирането е свързано с житейски опит - личен - и като такова може да бъде различно за различни личности.
Разбирането далеч не е свързано само с житейския опит. Всички възприемаме света различно, надявайки се, че някъде по пътя ще се появи някой, чиито възприятия (до)някъде ще се покрият с нашите и се радваме, когато (и ако) това се случи. В крайна сметка, тази очевидна (за теб) символика за мен е непонятна. Но светът е шарен. Все пак признавам, че гледах клипа само веднъж. Може би трябва да му дам втори шанс. Ще си помисля. :D
Тони wrote:Xcat може би не знае
Да, правилно. Приемайте по презумпция, че нищо не знам. Джапам си боса по Миленския асфалт, постоянно откривайки някакви неща, отдавна известни за целия свят. :lol:
В потвърждение на горната теза, нямах идея за идеята зад Monkey Me. Но това от друга страна ми даде възможност да разбера нещата по свой си начин и да намеря в тях нещо свое. ;)
Je veux savoir où naît le vent
J'ai l'âme inerte en même temps...


Image

User avatar
Lisa-Loup
Posts: 535
Joined: Mon Sep 16, 2013 11:45 am

Re: Какво си мисля, докато гледам...

Post by Lisa-Loup » Thu Mar 17, 2016 7:53 pm

... или докато слушам ;) ...

Stolen car. От доста време не бях въртяла албума и всичките му песни ми звучаха така, сякаш са излезли онзи ден и сякаш не съм ги слушала 200 пъти вече. Интересно впечатление ми направи Stolen car, защото ми напомни за чувството, което изпитах, когато стояхме цяла вечер да чакаме да пуснат песента и чак в 1ч я пуснаха и как я въртях още около един час :) Беше ми едно такова вечерно вълнуващо нетърпеливо, сещате се. Как искам скоро пак да има песен, която да чакам с такова нетърпение 8-)

Post Reply